Borba protiv stresa – isprobajte ova tri savjeta…

by | 22 Novembra, 2021
borba protiv stresa

Borba protiv stresa nije lak zadatak, ali isprobajte tri savjeta o kojima vam pišemo…

Nova sedmica ne znači uvijek novu nadu, nove početke. Za neke je to novi stres, anksioznost, depresija.

Neprestani pritisak, zadaci i očekivanjha na poslu mogu da budu poprilično opterećujući za mentalno zdravlje. To može da bude toliki problem da se mnogi osjećaju isrcrpljenim već prvog radnog dana u sedmici.

Borba protiv stresa

Sve prethodno navedeno dovodi do gubitka koncentracije i motivacije pa i pozitivnog stava prema onome što nas čeka. Ako vas sve ovo muči i ne znate kako ćete preživjeti narednih pet ili šest dana – slijedi nekoliko savjeta koji mogu da pomognu da umanjite stres i da se opustite.

Kafa bi mogla pomoći

Znamo da nam kofein može pomoći u poboljšanju koncentracije. Pa ako imate problem da se skoncentrišete na svoje svakodnevne radne zadatke, počnite dan šoljom kafe. Ali nikako je ne pijte na  prazan želudac. Prvo pojedite voće ili vaš uobičajeni doručak. Ako niste jutarnji kafe tip, kafu možete popiti bilo kada tokom dana kada osjetite da gubite koncentraciju.

Držite se dalje od mobilnog telefona

Jedna od najgorih navika – čim se probudimo – jeste da se prvo uhvatimo mobilnog telefona i provjeravamo društvene mreže, čitamo vijesti… Zato će vam mnogi reći da zarad metnalnog zdravlja i ugodinijeg početka dana nikada ujutro ne koriste svoj mobilni telefon. Borba  protiv stresa podrazumijeva i da ne čitate negativne vijesti jer, ako ih vidite odmah ujutro, one mogu negativno da utiču na vaše raspoloženje. Osim toga, naprežete oči i na kraju, ali ne manje važno, gubite vrijeme gledajući u mobilni telefon, umjesto da osjetite jutarnje sunce.

Pročitajte i… Borba protiv stresa – vježbama otjerajte loše raspoloženje

Otorite vrata i prozore i pustite prirodno svjetlo da uđe u vašu sobu i širi pozitivnost. To će vam popraviti raspoloženje, eliminisati negativnost i pomoći vam da ostanete energični ostatak dana.

Pazite šta jedete

Mnogo je onih koji neće imati ništa protiv da za dorčak pojedu ostatak pizze koju su veče prije naručili za večeru. Takav izbor hrane može bitno uticati na vaše zdravlje i raspoloženje, pa i doprinijeti da se osjećate iscrpljeno ili razdraženo. Birajte nešto zdravije za doručak – zobenu kašu, jaja, avokado i slično… Za dodatnu energiju bilo bi dobro da ujutro odradite i kratak trening ili da meditirate.

Ipak, ako ste pod stresom duže vrijeme, preporuka je da se posavjetujete s ljekarom, piše Pink Villa.

ljepotaizdravlje.ba

AntonioGuillem / iStock via Getty Images