Bibilioterapija – Čitanje budi empatiju, osjećaj povezanosti i pripadanja

by | 29 Oktobra, 2021
biblioterapija čitanje

Istraživanja pokazuju da čitanje budi empatiju, osjećaj povezanosti i pripadanja – to će vam potvrditi i biblioterapeuti

Uranjanje u priču dobrog romana nije samo opuštajuće iskustvo – ono može da vam pomogne da preradite lične emocije i prebrodite brige. To kažu i biblioterapeuti. Da, dobro ste pročitali. Ova profesija zaista postoji!

Biblioterapija – Čitanje budi empatiju, osjećaj povezanosti i pripadanja

Istraživanja potvrđuju benefite čitanja. Studija iz 2009. godine, koja je sprovedena na Univerzitetu u Sussexu (Engleska), pokazala je da čitanje u trajanju od samo šest minuta, usporava puls i mišićnu tenziju kod ispitanika. Četiri godine kasnije, istraživači iz Toronta utvrdili su da čitanje kratkih priča širi percepciju i čini nas tolerantnijim na životne trzavice.

Pročitajte i… LJ&Z čitanica – poklanjamo super naslove!

Pasionirani poklonici literature dobro znaju da čitanje knjiga ublažava, ili potpuno eliminiše, osjećaj usamljenosti. Kada čitamo neki roman, mi provodimo sate i sate sa istim likovima”, kaže Maria Eugenia Panero, specijalistkinja psihijatrije i bivša istraživačica u Centru za emocionalu inteligenciju Univerziteta Yale. Čitanje čak može da stvori osjećaj pripadanja, čime se zadovoljava potreba za zajedništvom.

Takođe, povezivanje s likovima i njihovim iskustvima, uslovljava i to da “usvojimo” njihove osobine, što je pokazalo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu “Psychological Science”.

Čitanje može da spriječi prisjećanja na traumatične događaje i iskustava (ruminacija)”, kaže Rosalie Knecht, psihoterapeutkinja iz Njujorka. Roman koji ne možemo da ispustimo iz ruku jeste poput mentalnog odmora. “Fikcija nas na neko vrijeme izvlači iz stvarnosti”, kaže ona. “Kada se ponovo vratimo stvarnosti, ono što nas zaokuplja i brine izgleda drugačije i deluje lakše savladivo.”

Što više čitamo – postajemo saosjećajniji

Štaviše, navika čitanja dokazano može da pomogne da postanemo saosjećajnija osoba. Kao vlasnica knjižare “Brain Liar Books” u Indijani, Kathy Burnette, redovno nabavlja i djela koja obrađuju inkluzivnu tematiku, sa ciljem da stimuliše osjećaj zajedništva.

“Ako je pisac dobar, onda ćete živjeti u knjizi i s njegovim junacima. Kada čitate knjigu čiji je autor pripadnik marginalizovane grupe, stičete uvid u drugačiji svijet od onog koji poznajete i to će vas sigurno na emotivnom nivou povezati i s ljudima iz marginalizovanih grupa.”

ljepotaizdravlje.ba

Pexels