Categories Vodič do zdravlja

Velika Britanija objavila je rat gojaznosti!

Kampanja “Better Health”, pokrenuta u Velikoj Britaniji, trebalo bi da podstakne i podrži 35 miliona Britanaca da smršaju i unaprijede svoje zdravlje!

Riječ je o više od polovine stanovništva, a  premijer Boris Johnson od sunarodnika je zatražio da – voze bicikl.

Cilj kampanje koja će trajati 12 sedmica je smanjenje troškova koji su izavani gojaznošću i sprečavanje novog pika koronavirusa, javlja BBC.

U sklopu kampanje, ljekari će Britance podsticati da voze bicikl kako bi bili mršaviji i u boljoj fizičkoj kondiciji.

Ovakav potez podržala je i britanska opozicija jer je “radikalna akcija protiv gojaznosti odavno trebalo da bude sprovedena”.

Pogrešni koraci konzervativnih vlasti – smanjenje budžeta za zrdavstveni sistem i tragično razvodnjavanje zabrana koje se tiču brze hrane učinili su da Velika Britanija ima stopu gojaznosti djece među najvećim u svetu, oštro ističe opozicija.

Zašto se gojaznost smatra nezdravom?

Brojne naučne studije pokazale su da gojaznost povećava rizik od razvoja određenih bolesti. Na primjer, ishrana bogata šećerom može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Međutim, važno je istaći da i ljudi koji nemaju višak kilograma mogu imati veoma loš izbor hrane ili da ne vježbaju dovoljno.

Genetika i naslijeđena stanja i bolesti mogu mnogo uticati na nečiju težinu, ali uravnotežena ishrana i fizička aktivnost su najbolji za fizičko i mentalno zdravlje.

Zašto su britanske vlasti objavile rat gojaznosti baš sada?

Prema izvještajima Svetske zdravstvene organizacije, Velika Britanija je među vodećim državama u svijetu kada je riječ o gojaznosti.

Trenutno je na 36 (od 192) poziciji zemalja sa najgojaznijom populacijom

U saopštenju britanske vlade, 63 odsto odraslih Britanaca ima težinu koja se ne smatra zdravom. To zdravstveni sistem košta oko šest milijardi funti godišnje, jer se toliko izdvaja za liječenje bolesti izazvanih gojaznošću kod korisnika zdravstvenog osiguranja.

Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *