Zašto je đumbir najbolji prijatelj vašeg želuca
Saznajte zašto je čaj od đumbira pravi spas za umirivanje želuca, kako djeluje na probavu i kako ga najlakše pripremiti kod kuće - uz nekoliko ukus...

Batat ili slatki krompir obiluje antioksidansima koji štite vaše stanice od oštećenja. Osim toga, hranjive materije u slatkom krompiru su odlične za vaša crijeva, oči, imuni sistem i još mnogo toga.
Bogati su vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, kalijum, vlakna i cink. Jedna od najboljih verzija konzumiranja je pečeni batat.
Batat od cca 400-500gr (ili više komada) dobro isperite pod vodom i viljuškom probodite po gornjoj površini i sa strana.
Rernu zagrijte na 190 stepeni, a na rešetku stavite papir za pečenje i položite batat(e). Pecite do 1,5 sat u rerni dok ne omekša i ne karamelizira.
Zlatna basmati riža prema receptu food blogerice Berine Kapa
Nakon što je batat pečen, vrhom noža zarežite koricu po površini i gurnite krajeve krompira jedan prema drugom da se otvore. Ubacite 2 kockice putera, slanog sira po želji i začine (so, biber, bijeli luk u prahu). Obzirom da je batat sladak, odlično ide uz kiselkastu salatu po želji.