Flavanoli i smoothie rutina: Da li banana sabotira njihovu apsorpciju?
Nova istraživanja otkrivaju da banane mogu smanjiti apsorpciju flavanola u smoothieju. Saznajte šta to znači, da li ih trebate izbaciti i koje su u...

Ako ovog ljeta želite produžiti uživanje u sezonskom voću, pravi način je da odlučite zamrznuti borovnice.
Ove sitne, hranjive i osvježavajuće bobice možete sačuvati za hladnije dane, bez gubitka njihovog okusa i teksture. Naučiti kako zamrznuti borovnice znači imati pri ruci zdrav i ukusan sastojak tokom cijele godine.
Prije nego što krenete da zamrznete borovnice, važno je znati koje su najbolje za tu namjenu. Birajte bobice koje su čvrste, tamnoplave i ravnomjerno obojene. Izbjegavajte one koje su mekane, nagnječene ili s tragovima soka, jer su često već prezrele.
Nakon kupovine, borovnice nježno operite hladnom vodom i pažljivo ih osušite. Vlažne borovnice će se zalijepiti tokom zamrzavanja, pa je važno da budu potpuno suhe. Ova priprema je ključna ako želite kvalitetno zamrznuti borovnice.
Kada su borovnice čiste i suhe, rasporedite ih u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač. Ovaj korak sprječava da se bobice zalijepe jedna za drugu. Nakon što se potpuno zamrznu, prebacite ih u hermetički zatvorene posude ili vrećice.
Tako zamrznuti borovnice mogu trajati i do godinu dana ako ih čuvate na stalnoj temperaturi. Kada vam zatrebaju, možete ih direktno koristiti u kolačima, kašama, smoothie napicima ili ih jednostavno grickati kao zdrav međuobrok.
Ukoliko ih želite jesti svježe, pogledajte ovaj video:
@kalejunkie Yes this works. My tried and true method for making berries last. More details about this over the other platform. The end! #foodtips #producetips #foodhacks ♬ original sound – Nicole K. Modic
vladimir soldatov/Getty Images Plus