Kako motivisati sebe da se hranimo zdravije

by | 14 Jula, 2022
PCH-Vector via iStock / Getty Images Plus

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako motivisati sebe da se hranimo zdravije?

Mnogi klijenti u mojoj life coaching praksi, koji su željeli da usvoje zdraviji životni stil, trebali su pomoć sa održavanjem motivacije da budu redovno fizički aktivni i da se zdravije hrane. U prošloj kolumni podijelila sam savjete kako održati motivaciju da budemo fizički aktivni, a u ovoj ću podijeliti savjete kako održati motivaciju da se zdravije hranimo.

Osvijestite šta su razlozi nezdravim prehrambenim navikama

Kako biste usvojili zdravije prehrambene navike, važno je da osvijestite zašto se ne hranite zdravo, kako biste mogli da olakšate proces. Na primjer, ako je uzrok nezdravoj prehrani to što nemate dovoljno vremena da kuhate, pa poručujete brza jela ili pripremate smrznuta ‘jela iz kesice’, onda možete da istražite zdravije opcije koje ne zahtijevaju mnogo vremena, poput poručivanja hrane iz nekog restorana zdrave hrane, pripreme zdravijih jela koja ne zahtijevaju mnogo vremena, uključivanja salata koje možete brzo pripremiti u obroke, kupovine zdravijih grickalica i slično. Ako se, pak, emotivno prejedate, onda bi vam mogao pomoći rad sa terapeutom ili life coach-em, kako biste osvijestili i otpustili negativne emocije koje su uzrok prejedanju.

Pročitajte još… Kako prevladati emocionalno prejedanje?

PeopleImages / iStock via Getty Images Plus

Učinite proces lakšim i zabavnijim koliko god je to moguće

Usvajajte nove, zdravije prehrambene navike postepeno, kako bi iste bile održive. Na primjer, za početak to može biti pijenje jednog zelenog smoothie-ja ujutro, pijenje boce vode ili šolje zelenog čaja dnevno, uključivanje salate u jedan obrok, ili jedan zdravi snack tokom pauze za ručak.

Kombinirajte hranu koju volite sa zdravijom hranom koju ne volite, a koju biste željeli da uvrstite u prehranu. Na primjer, ako ne volite zeleno lisnato povrće, a volite smoothie, svježe cijeđeni sok, ili krompir, možete početi pripremati špinat ili blitvu sa krompirom, cijediti si svježe zelene sokove, ili praviti zeleni smoothie sa vašim omiljenim voćem. Istražite da li postoji neki restoran ili kafe u vašoj blizini sa zdravijom hranom, gdje biste mogli probati različite specijalitete. Kupite si lijepu zdjelu za salatu, kako biste se motivirali da uključite salatu u obroke. Nabavite si opremu koja vam može olakšati pripremu zdrave hrane (na primjer: sokovnik, ekspres lonac za brzo kuhanje mahunarki i zdravih variva, dobar blender za smoothie, sjeckalicu za povrće, električnu cjediljku za citruse…).

Jedite svjesnije i ograničite konzumiranje nezdrave hrane

Nerijetko se nezdrave konzumiraju uz TV, ili skrolanje po društvenim medijima. Praktikujte da odvojite vrijeme za obrok i da jedete svjesnije, kako se ne bi desilo da pojedete zdjelu nezdravih grickalica dok gledate omiljenu seriju. Imajte na umu da ako kupujete nezdrave grickalice i hranu i držite ih u kuhinji i u frižideru, da ćete vrlo vjerovatno doći u iskušenje i da ih jedete. Kupujte svjesnije i napunite frižider i kuhinju sa zdravim grickalicama (poput orašastog i suhog voća), voćem kojeg volite, zdravim namazima…

 Highwaystarz-Photography

Highwaystarz-Photography / iStock via Getty Images Plus

Pročitajte i … Kako motivisati sebe da budete fizički aktivniji?

Budite nježni prema sebi u procesu i potražite pomoć i podršku

Ukoliko ste jedan dan prekršili si dato obećanje i jeli nezdravo, ne dozvolite da vas to obeshrabri i da zbog toga odustanete. Pojedite nešto zdravije naknadno i obećajte si da ćete sljedeći dan jesti svjesnije i praviti bolje izbore za sebe. Neka vam fokus bude na usvajanju zdravijeg životnog stila, a ne primarno da ‘dijeti’, ‘gubljenju kilograma’, ili ‘savršenoj prehrani’.

Potražite stručnu pomoć i podršku koja vam je potrebna u procesu (to može biti rad sa nutricionistom, health-coach-em, life coach-em…). Podijelite sa svojim članovima porodice i prijateljima da želite da se zdravije hranite i zatražite da vas u tome podrže (bilo pripremom zdravih obroka za vas, odlaženjem na ručak u caffe ili restoran sa zdravijom hranom sa vama, ili time što će vas bodriti u procesu).

Važno je da istrajete u procesu i da imate svoj krajnji cilj na umu. Imajte na umu da je zdravija prehrana, kao i redovna fizička aktivnost, jedan vid praktikovanja ljubavi prema sebi, i da vam dugoročno može donijeti mnoge zdravstvene dobrobiti i znatno poboljšati kvalitetu života.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

PeopleImages / Highwaystarz-Photography/ PCH-Vectori/ Stock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.