Praktični rituali koji će vam pomoći da kultivišete ljubav prema sebi

by | 22 Juna, 2022
rituali ljubav prema sebi

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba piše o tome koji praktični rituali će vam pomoći da kultivišete ljubav prema sebi

U jednoj od prošlih kolumni mogli ste pročitati kako zavoljeti sebe i osjećati se dobro u svome tijelu. U ovoj kolumni podijeliću praktične savjete i rituale koji vam mogu pomoći da kultivšete ljubav prema sebi.

Praktični rituali koji će vam pomoći da kultivišete ljubav prema sebi

Imajte na umu da za svaku osobu ljubav prema sebi može izgledati drugačije: za nekoga to može biti postavljanje zdravih granica u odnosima, a za druge pisanje dnevnika, topla kupka, posjeta sauni, relaksacija uz kamin, svijeću i šoljicu finog čaja, ili dobru knjigu, odlazak na ljekarski pregled koji prokrastiniramo ili dermatologu, bolja briga o svome zdravlju, posvećivanje vremena sebi, odlazak na masažu, u saunu, ili na kozmetički tretman, korištenje nekog medicinskog pomagala koje nam može uvećati kvalitetu života (hodalica, sočiva, naočale, inhalator…), rad na svojim ciljevima, upisivanje edukacije koju smo dugo željeli upisati, bavljenje nekim hobijem koji nas ispunjava, rad sa life coach-em ili terapeutom, ili pak redovna fizička aktivnost ili zdravija ishrana.

Pročitajte i… Kako motivisati sebe da budemo fizički aktivniji

Napravite samorefleksiju na koji način želite i trebate da se za sebe brinete bolje, da biste se osjećali sretnijima i ispunjenijima i da sebi posvetite kvalitetno vrijeme. Kreirajte vrijeme u toku dana i u toku sedmice za rituale brige o sebi. Imajte na umu da voljeti sebe nije sebično, jer se ne možete dobro brinuti za druge ako sebe dovedete do iscrpljenosti i burn-outa, ili se razbolite.

Rituali za kultivisanje ljubavi prema sebi mogu biti:

  • Planiranje vremena za sebe tokom dana ili vikenda
  • Pisanje i izgovaranje pozitivnih afirmacija o sebi
  • Pravljenje pozitivnih promjena u svojoj prehrani (zeleni smoothie za doručak, salata uz obrok, porcija voća, šolja finog biljnog čaja…).
  • Posjeta sauni, dermatologu, frizeru, ili kozmetičaru
  • Kupovina kvalitetnih i prirodnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose za sebe
  • Odlazak na masažu ili u SPA centar
  • Kupovina poklona, dobre knjige za opuštanje, mirisne svijeće, ili cvijeća za sebe
  • Redovna meditacija, sat yoge ili pilatesa, i/li praktikovanje neke fizičke aktivnosti
  • Topla opuštajuća kupka sa morskom soli
  • Opuštanje uz relaksirajuću muziku, knjigu, svijeću…
  • Boravak u prirodi ili šetnja parkom
  • Pisanje dnevnika

Kreirajte rituale brige za sebe koji će vama pomoći da kultivišete ljubav prema sebi i vama donijeti najviše dobrobiti i zadovoljstva. Razmislite na trenutak kako tretirate ljude koje volite u vašem životu i da li na isti način tretirate i sebe?


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Olga Strelnikova / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.