Kako da kivi ostane svjež do dvije sedmice – jednostavni trikovi

by | 1 Maja, 2025
Kivi može trajati do 2 sedmice (ili duže) – uz ove provjerene trikove

Sočan, egzotičan i pun vitamina C – kivi je mnogo više od voća za dekoraciju voćnih salata. Donosimo savjete kako da kivi ostane svjež čak i duže od dvije sedmice.

Ako ste kivi ikada kupili previše tvrdog ili, još gore, pronašli mekanog i smežuranog na dnu frižidera, vrijeme je da naučite kako se zaista pravilno čuva.

Kako da kivi ostane svjež – odgovore daje Robert Schueller

Stručnjak za voće Robert Schueller otkriva najefikasnije načine da kivi ostane svjež što duže – bez obzira da li je cijeli ili narezan, zreo ili tek stigao iz prodavnice.

Prvo: kako znati da je kivi spreman za jelo?

Lagana provjera dodirom je najbolja – zreo kivi će blago popustiti pod pritiskom prstiju. Ako je tvrd kao kamen, ostavite ga nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne omekša i ne zamiriše.

Nezreo kivi? Nikako u frižider!

Ovo je najčešća greška. Tvrdi kivi treba „dozrijeti“ van frižidera – u suprotnom se može isušiti i nikada neće omekšati kako treba.

Zreo kivi – frižider da, ali bez gužve

Kada omekša, možete ga staviti u frižider – najbolje direktno na policu. Tamo će trajati i do 10 dana. Na sobnoj temperaturi – oko sedmicu.

Narezan kivi? Posebno čuvanje

Ako ga unaprijed pripremate za smoothie ili doručak, čuvajte ga u zatvorenoj posudi ili kesici sa zatvaračem, bez drugog voća. Tako će ostati svjež do 4 dana.

Zamrzavanje? Apsolutno da!

Nakon guljenja i sječenja, stavite komadiće na pleh da se brzo zamrznu, pa ih prebacite u kesicu. Idealno rješenje ako imate viška kivija – i savršeno za ledene napitke ili deserte. Trajat će i do 3 mjeseca.

Dodatni savjeti za maksimalnu svježinu:

  • Kivi perite tek kad ga planirate pojesti.

  • Narežite ga neposredno prije serviranja – tako ćete sačuvati i teksturu i ukus.

Kada znate ove trikove, kivi će uvijek biti ukusan dodatak vašim jelima – bez iznenađenja u obliku kašastog ili suhog voća.

Kako da kivi ostane svjež – odlaganje

@modhippiehabits Let’s preserve kiwi! 🥝 🥝 Tip: not a fan of kiwi skin because of the fuzz? You can use a sharp knife or a wet towel to scrape it off before use! 💨 Dehydrating: For slices: cut into relatively thick slices (about 1/4 inch thick) and arrange on a dehydrator tray. Dehydrate at 135° for 8-10 hours or until they are no longer soft when you press them between your fingers. For Fruit Leather: Purée kiwi with or without added herbs. Strain about 1/3 of the liquid out and pour onto lined dehydrator sheets. Smooth into a square and dehydrate at 135° until pliable but no longer sticky to the touch. For the skins: dehydrate until skins snap. – For an oven: use lined baking sheets and set to your lowest possible temperature. Your baking time will vary greatly based on temperature and thickness, but flipping often and opening the oven to release steam will help speed up the process. 🧊 Freezing: I only froze kiwi juice, but you can freeze the purée as well! Because of the high natural sugar content these ice cubes will be sticky even when completely frozen. 🥝 Kiwi-Basil Jam with Lemon (for waterbath canning) 3 Pounds Kiwi, Skins Removed 3 Cups Sugar* 1 Lemon, Zested and Skin Removed 1 Large Sprig Basil (6-8 Leaves) * If you’re not canning, feel free to reduce sugar content to your liking! Add kiwi, lemon, zest, and sugar into a sauce pan and bring to a simmer for 5-10 minutes or until kiwi and lemon start to fall apart. You can leave this as chunky or smooth as you like. (For a uniform texture you can blend it!) Add in basil and continue to simmer until jam is to your thickness preference. I went for about 20 extra minutes. You can test thickness by taking a spoonful and popping it into the freezer for five minutes! Remove from heat, transfer to jars, and enjoy! If you’re waterbath canning, process for ten minutes. #eattherainbow #citrus #urbanhomestead #recipes #jam #lowwaste #zerowaste #slowliving #sustainability #foodwaste #immunityboost #denver #lowwasteliving #kiwi ♬ original sound – Kait

ljepotaizdravlje.ba

sorrapong/Getty Images Plus