Donosimo recept za neodoljivu i zdravu ružičastu pastu

by | 19 Marta, 2024

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Većina studija o zdravstvenim prednostima cvekle zasniva se na ispijanju soka od cvekle, ali cvekla također može biti korisna kada se konzumira sirova, u salatama, kuhana ili pečena. Cvekla se može kiseliti tako da se u njoj može uživati ​​tokom cijele godine. Kao i korijenje, listovi se također mogu jesti i sadrže visok nivo vitamina A, K, C i E.

Ukoliko i niste ljubitelj soka od cvekle, evo ideje kako napraviti ukusan sos neodoljive bolje uz omiljenu pastu.

Sastojci: 

200 gr farfalle tjestenine

  • 200 g kuhane cvekle
  • 100 g indijskih oraščića (namočenih u vodi preko noći)
  • 1/4 šolje zobenog mlijeka
  • Začini: vegeta, so, biber, bijeli luk u prahu

Priprema: 

Za sos je dovoljna jedna kuhana cvekla, pa po želji iskuhajte jednu ili više cvekli (ostatak možete iskoristiti i za druga jela). Prvo je dobro operite pod hladnom vodom pazeći da ne oštetite koru. Stavite je kuhati u zasoljenu vodu. Biće potrebno cca 30-45 minuta kako bi se skuhala, ali u svakom slučaju provjerite viljuškom da li je dovoljno mekana/skuhana.

Kada se ohladi, ogulite koru i isjecite na kockice. Cveklu možete pripremiti i dan prije, a skuhana može stajati u frižideru po par dana. Potom, skuhajte farfalle prema uputstvu na pakiranju.

U međuvremenu, dodajte u multipraktik ili blender kuhanu cveklu, indijske oraščiće, mlijeko i začine. Blendajte dok ne dobijete konzistentnu smjesu. Skuhane farfalle ocijedite, prelijte sosom od cvekle i promiješajte.

Pospite sušenim celerom ili bosiljkom, a možete koristiti i omiljeni sir.

Slatki hljeb od bundeve prema receptu food blogerice Berine Kapa

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram