Pet namirnica za bolji vid

by | 19 Maja, 2013

Mrena i druge degenerativne promjene na oku možda se ne mogu izbjeći, ali se mogu usporiti, na primer dodavanjem A, C i E vitamina te cinka, luteina, betakarotena i omega-3 masnih kiselina u ishranu i to što manje se oslanjajući na dodatke vitamina u obliku tableta.

Sok od narandže

Vitamin C blagotvorno djeluje na zdravlje očiju. Poboljšava očni pritisak i može smanjiti rizik od katarakte, odnosno mrene (zamućenja u središtu sočiva zbog kog možete vidjeti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može se usporiti napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto kod osoba s visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dvije šoljice soka od narandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo C vitamina.

Školjke

Odličan su izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči, te je povezan s poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a naći ćete ga u šest kamenica (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grah i orašidi, ali razlika je ogromna…

Kelj

Bogat je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima, govori nutricionistica Joy Bauer. Antioksidansi u kombinaciji štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 posto intenzivnog plavog svjetla. Zeleno lisnato povrće poput kelja može povećati gustoću pigmenta u dijelu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled te nam pomaže u čitanju, što dovodi do njene bolje zaštite, a možda i manjeg rizika od makularne degeneracije, objašnjavaju stručnjaci.

Kikiriki

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) vjerovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati sljepilo.

Kvinoa

Ishrana namirnicama niskog glikemijskog indeksa smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Dakle, treba se usredsrediti na cijelovite žitarice u ishrani kao što su kvinoa, umjesto rafinisanih ugljenih hidrata poput hljeba i ostalih proizvoda od bijelog brašna, piše Večernji.

Izvor: Smedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.