Savjeti kako jednom zauvijek pobijediti želju za slatkišima

by | 7 Aprila, 2024

Sigurno vam se dogodilo da ste sami sebi rekli kako od danas izbacujete nepotrebne slatkiše iz prehrane i onda posegnuli za krofnom. Kako prekinuti začarani krug slatkog?

Vrlo često kada smo umorni ili nenaspavani posežemo za teškom hranom i slatkišima. Iako onda često obećamo sami sebi da ćemo uzeti samo nekoliko kockica čokolade to postaje nemoguće i onda se dogodi da ne možemo prekinuti taj krug. Tijelo uvijek traži još, a kao posljedica toga dolazi do viška kilograma i zdravstvenih problema. No, postoji razlog zašto tako reagujemo na šećere.

Pokazalo se da šećer ima sličan učinak kao i droge koje izazivaju ovisnost. Zapravo, naglo uklanjanje šećera iz prehrane može uzrokovati apstinencijske simptome uključujući umor, depresiju, glavobolju i bolove u mišićima. Stoga nije ni čudno što mu nije lako odoljeti.

Iako nije jednostavno, nije ni nemoguće. Za početak je važno odgovoriti na nekoliko pitanja prije nego što započnemo s odvikavanjem od šećera. Prvo je važno znati je li vaš nivo šećera u ravnoteži? Uzimate li kroz hranu dovoljno hranjivih tvari? I na kraju, spavate li dovoljno i jeste li sposobni kontrolirati stres? Odgovori na ta pitanja pomoći će da shvatite šta konkretno trebate riješiti kako bi uspješno pobijedili šećer. A postoje i neki dodatni trikovi koji mogu pomoći da poboljšate svoju prehranu.

Problemi s nivoom šećera u krvi

Mnogo puta želja za slatkim proizlazi iz neravnoteže šećera u krvi. Kada se u tijelo unese šećer, nivo šećera u krvi raste i tijelo oslobađa inzulin kako bi ga snizio na sigurniji nivo. No, ako inzulin jako snizi nivo šećera, tijelo počinje tražiti hranu koja će ga povisiti i povećati energiju. Ovo je vrlo zahtjevno za tijelo i često se možemo osjećati kao da smo na vrtuljku.

Ključ za uravnoteženu razinu šećera u krvi je unos hrane koja sprječava oslobađanje previše inzulina poput proteina i zdravih masti, ali i minimalan unos šećera. Također je važno jesti redovne obroke i međuobroke jer šećer u krvi pada kada se preskoči obrok.

Unos esencijalnih hranjivih tvari

Proteini i masti ključni su za stvaranje novih navika i izbacivanje šećera u krvi. Za razliku od šećera, zdrave masti i proteini pružaju postojane oblike energije. Konzumiranje puno zdravih masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinovog ulja pomoći će tijelu da se prilagodi dobivanju energije iz drugih izvora. Proteini pomažu da osjećamo sitost, što može smanjiti glad i želju, a mnoge aminokiseline u proteinima pomažu da se osjećamo dobro. Kad se osjećamo uravnoteženo i energično, manja je vjerovatnost da ćemo poželjeti slatku hranu.

Također je vrlo važno uključiti vlakna koja usporavaju probavu i stabiliziraju šećer u krvi, a potrebno je paziti na željezo i vitamin B jer kod niskih razina izazivaju nedostatak energije i povećanu žudnju za šećerom.

Promjena navika

Neke želje ne dolaze iz stomaka, već iz mozga zbog načina na koji živimo. Stres stvara više razine hormona kortizola u tijelu, a oslobađa se i glukoza iz jetre što povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga dolazi do povećanja želje za slatkom hranom. Nekvalitetan san također može potaknuti povećan unos hrane, uključujući povećanu konzumaciju šećera, a sve se to događa zbog borbe s umorom. Stoga, kada odlučimo smanjiti količinu šećera u krvi vrlo je važno dovoljno spavati.

Ponekad osjećamo snažnu želju za slatkišima samo zbog navike. Možda je to navika koja dolazi iz porodice, a možda smo navikli posezati za čokoladom kada smo pod stresom. Važno je slušati svoje želje i pokušati odrediti njen uzrok: istinska glad, emocije ili navika.

Trikovi za izbjegavanje slatkiša:

  • Započnite dan s kvalitetnim doručkom. Tijelo će biti u ravnoteži tokom cijelog dana ako ujutro unesete manje šećera. Dokazano je da doručak s visokim udjelom proteina smanjuje želju za slatkim.
  • Planirajte obroke unaprijed kako bi spriječili pad nivoa šećera u krvi. Dehidracija također može izazvati osjećaj gladi, pa je važan dovoljan unos vode.
  • Dodajte limun, bobičasto voće ili neko drugo voće u vodu kako bi voda imala bolji okus.
  • Kad poželite slatkiše, pričekaj 10 minuta i pokušajte nešto promijeniti. Prošetajte ili počnite nešto raditi i možda ćete preskočiti taj zalogaj slatkog.
  • Kako bi na zdraviji način zadovoljila želju za šećerom, u prehranu uvedite povrće poput batata, tikvica i mrkve. Ostala prirodno slatka hrana uključuje kokos, banane, hurme, kakao i cimet. Bobičasto voće je isto dobrodošlo jer njihovi se šećeri oslobađaju sporije nego u drugom voću. Hrana bogata vlaknima poput brokule, karfiola i kelja također produžuje osjećaj sitosti.

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty