Istraživanje: Kondomi mogu pomoći dobrim bakterijama u rodnici

by | 31 Decembra, 2015

Osim što štite od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, kondomi mogu pomoći dobrim bakterijama u vagini, pokazuje nova kineska studija.

kondomi

Seksualno aktivne žene koje su koristile kondom imale su veće kolonije dobrih bakterija u rodnici nego žene koje su koristile neke druge oblike zaštite od trudnoće, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su se koncentrisali na Lactobacillus, grupu bakterija koje dominiraju prirodnom florom vagine mnogih žena. Mikroorganizmi koji proizvode laktičnu kiselinu i vodikov peroksid pomažu da se u vagini održi pH od 4,5, što je slično kiselosti koju imaju pivo i sok od paradjza.

Ova kiselost je povoljna jer onemogućuje razvoj štetnih bakterija koje bi mogle izazvati infekcije.

Iako prisutnost Lactobacillusa nije najprirodnije stanje rodnice, ipak može spriječiti bakterijske vaginoze, tj. neravnotežu vaginalnih bakterija koja uzrokuje svrab, neobičan iscjedak i neugodan miris. Korisne bakterije su čak povezane s manjim rizikom od HIV-a.

U sklopu nove studije objavljene u časopisu “PLoS ONE”, naučni tim iz Pekinga uključio je 164 zdrave, udate žene u dobi između 18 i 45 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Sedamdeset i dvije učesnice su kao glavnu metodu kontracepcije koristile kondome, 57 intrauterine metode IUD (spirala, mehaničko intrauterino kontracepcijsko sredstvo), a 35 tzv. ritam-metodu, u sklopu koje par odustaje od seksualnog odnosa u danima kad je moguće začeće. Istraživači su otkrili da je populacija Lactobacillusa bila značajno viša u skupini koja je koristila kondome.

Seksualna aktivnost može poremetiti ravnotežu ekosustava vagine jer sperma ima pH od 7,0 do 8,0. Dobijeni rezultati ukazuju na to da kondomi mogu pomoći da vagina održi svoju prirodnu kiselost koja je štiti, kažu naučnici.

Međutim, naučnici su upozorili da kondomi nisu i najbolji način sprečavanja neželjene trudnoće za svakoga. Kondomi imaju stopu neuspjeha od 15 posto s prosječnim korištenjem. Naime, treba uzeti u obzir ljudske pogreške.

Što se tiče IUD metoda, treba znati da sprečavaju više od 98 posto unutarmaterničnih trudnoća, ali postoji veći rizik od trudnoća u jajovodu. Ako pacijentica zatrudni pored umetnutog IUD-a, šanse da će trudnoća biti izvanmaterična su veće od 1:20.

Izvor: magazin.hr
Foto: Guliver/Thinkstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.