Ljekovita kopriva pomaže kod brojnih tegoba – kada i kako je koristiti?

by | 14 Maja, 2018

Kopriva je moćna biljka koja pomaže kod raznih tegoba. Predlažemo vam da isprobate i recepte s koprivom. Osim čaja, pripremite supu ili rižoto od kopriva.

Pozitivna djelovanja koprive

Kopriva sadrži bjelančevine i masti, a od minerala kalcijum, fosfor, željezo, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, beta karoten, tanin. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva.

Čaj od koprive za zdravlje

Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma. Daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žuči, za poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri sedmice. Možete piti jednu šoljuu čaja od koprive svaki dan radi prevencije, a blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Pomaže kod ispadanja kose

Kopriva je poznata kao nutritivna biljka zbog bogatstva minerala, hlorofila i vitamina, flavonoida, karotenoida… U narodu je posebno cijenjena za osnaženje, remineralizaciju kod ispadanja kose, lomljivih noktiju i slabog lučenja mlijeka kod dojilja.

Proizvodi na bazi koprive

Listovi koprive obiluju magnezijumom, a neka istraživanja pokazuju kako čaj od ove biljke djeluje antibakterijski i protiv gingivitisa. Djelotvornost koprive je pojačana ako joj dodate još i borovnicu, pa stoga, kada kupujete proizvode za higijenu i zdravlje zuba, birajte one na bazi koprive.

Izvor: ordinacija.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.