Provjerite: Jednostavan test otkriva da li pijete dovoljno vode

by | 11 Maja, 2018

Američka nacionalna medicinska biblioteka otkrila je sjajan test na osnovu koga svaka osoba može da sazna da li je njeno tijelo dovoljno hidrirano ili nije.

Stručnjaci preporučuju ispijanje najmanje šest čaša vode na dan, ali mnogo ljudi se ne drži ovog pravila.

Kako nam se postepeno bliži toplo vrijeme, a sa njim i vrućine, doktori sve više skreću pažnju na važnost unošenja tečnosti za normalno funkcionisanje organizma.

Deficit vode se može negativno odraziti na naše zdravlje, čineći nas umornim i slabim, u nekim slučajevima se javljaju vrtoglavice i bolovi u glavi. Takođe, utiče na elastičnost kože, što je posebno bitno ženama.

Kako biste provjerili da li pijete dovoljno vode, Američka nacionalna medicinska biblioteka (United States National Library of Medicine) otkrila je kako da sprovedemo jednostavan test koji otkriva da li je tijelo dovoljno hidrirano.

Sve što treba da uradite jeste da uz pomoć palca i kažiprsta povučete kožu na zadnjoj strani ruke. Zadržite nekoliko sekundi i pustite. Ako se koža odmah po puštanju vraća nazad, znak je da ste dovoljno hidrirani. U suprotnom, koža pokazuje da treba da povećate unos vode.

Prema NLM, elastična napetost tkiva otkriva kakva je elastičnost kože, kao i sposobnost kože da mijenja oblik i vraća se u normalno stanje.

Koža sa normalnom napetošću je spoosbna istog trenutka da mijenja oblik, dok je koži sa slabom napetošću potrebno vrijeme da se vrati u normalno stanje.

Osim ovog testa, još jedan pokazatelj hidriranosti može biti boja vaše mokraće. Ako je ona providna i bez mirisa, vaš unos vode je zadovoljavajući. Ali je tamnožuta ili ima jak miris, potrebno je što prije da povećate unos.

Izvor: superzena.b92.net