Sve blagodeti soje

by | 8 Januara, 2018

Soja je isprva važila za osnovu vegetarijanske ishrane, a u poslednjih nekoliko godina postala je nezamjenjiv sastojak na trpezi većine ljudi. Otkada su naučnici potvrdili da snižava holesterol i štiti od srčanih oboljenja, prodaja ove namirnice znatno je porasla. Mnogi su počeli da koriste tofu, sojine odreske i ljuspice umjesto mesa.

soja

Ipak, posljednjih godina počele su da stižu oprečne informacije o soji. Njena efikasnost u prevenciji kancera dojke, osteoporoze i drugih oboljenja sada je pod znakom pitanja. Takođe, američko udruženje kardiologa promijenilo je stav o soji, zaključivši da ona ne snižava nivo lošeg holesterola (LDL) u onoj mjeri u kojoj se do sada mislilo. Dakle, šta je prava istina? Soja i dalje ostaje koristan sastojak (protein) uravnotežene ishrane. No, brojne tvrdnje o njenoj efikasnosti u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih stanja su preuveličane, pogrešno protumačene, ili jednostavno nisu zasnovane na čvrstim naučnim dokazima.

Ukazujemo vam na stvarne koristi ove mahunarke:

  • SPRJEČAVA POJAVU SRČANIH OBOLJENJA

Naučnici su zaključili da soja snižava nivo holesterola kod žena nakon menopauze. “Imitirajući” ulogu estrogena, izoflavoni (biljni sastojci u soji koji djeluju poput oslabljenog hormona) mogu da spriječe povećanje nivoa holesterola kod žena koje su “izašle” iz menopauze. No, kada su u pitanju mlađe žene, u čijem se organizmu estrogen prirodno stvara, efekti soje su minimalni. Objašnjenje: estrogen održava stabilan nivo holesterola. Nakon ulaska u menopauzu, nivo estrogena u organizmu opada, a uvećava se nivo holesterola. Iako nivo holesterola neće opadati, ako jedete soju, to ne znači da vaše srce neće “profitirati”. Soja je dobra alternativa mesu jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi). Koristite sojine zamjene za meso u pljeskavicama ili probajte tofu kao zamjenu za sir.

soja-tofu

  • ŠTITI KOSTI

Ako želite da ojačate kosti, nemojte da računate na tofu i druge sojine proizvode. Američko istraživanje pokazuje da se ženama, u ranim dvadesetim godinama života, koje su godinu dana uzimale izoflavone soje (u formi dijetetskog preparata), nije uvećala gustine koštane mase ništa više nego onima koje nisu uzimale ovaj dodatak ishrani. Rezultati u grupi starijih žena neznatno su bolji, ali nedovoljno ubjedljivi da bi se izveo jasan zaključak o prednostima soje. Estrogen pospješuje rast određenih koštanih ćelija, zbog čega izoflavoni mogu više da utiču na izgradnju koštane mase među starijim ženama u čijem se organizmu više ne stvara prirodni hormon. Naučnici kažu da su neophodne nove provjere, prije nego što se donese konačan sud o tome da je isključivo konzumiranje soje dovoljno za očuvanje kostiju. Namirnice bogate kalcijumom, kao što su mliječni proizvodi od obranog mlijeka, najbolji su vid zaštite kostiju za mlade žene. Ovaj mineral nije prisutan u velikim količinama u većini sojinih proizvoda, ali mlijeko od soje i tofu obogaćeni kalcijumom mogu da budu dobar izvor. Samo jedna čaša ovakvog mlijeka sadrži više od 30 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, koja iznosi 1.000 mg.

  • REDUKUJE RIZIK OD KANCERA DOJKE

Dosadašnja naučna saznanja o efektima upotrebe soje u zrelim godinama u cilju prevencije kancera dojke pirlično su kontradiktorna. U reviziji brojnih studija o ovoj temi, naučnici ipak nisu mogli da pronađu čvrst dokaz za ovu tvrdnju. Iako žene iz Azije čija je ishrana bogata sojom daleko rjeđe obolijevaju od kancera dojke u odnosu na Evropljanke i Amerikanke, naučnici smatraju da je ključna razlika u tome da Azijatkinje jedu soju od najranijeg djetinjstva. Estrogenska svojstva izoflavona mogu da izazovu promjene u tkivu dojki koje smanjuju rizik od kancera. Pojedini naučnici čak vjeruju da konzumiranje soje u većim količinama ili uzimanje izoflavona kao dodatka ishrani može da bude štetno za žene koje su pod većim rizikom od pojave kancera.

 

soja-zrna

Savjet + Najzdraviji izvori soje

Samo zato što nije lijek koji liječi sve, ne znači da soja nije korisna. Ova biljka nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. Probajte:

  • Sojino zrno
  • Cerealije sa sojom
  • Mlijeko od soje
  • Tofu
  • Jogurt od soje
  • Sojini burgeri

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock