Veliko proljetno čišćenje organizma

by | 1 Aprila, 2013

S pojavom svježeg, mladog povrća na zelenim pijacama, menja se jelovnik, ali i dnevni ritam. Čim otopli, i dani postanu duži, više se krećemo. Proljeće je doba kada mnogi pokušavaju da učine nešto dobro za zdravlje i promjenom načina ishrane započinju takozvano veliko proljetno čišćenje organizma.

Našem organizmu je neophodna raznovrsna, dobro izbalansirana ishrana tokom čitave godine. Redovni obroci, pravilan izbor namirnica u ishrani i odgovarajući način njihove pripreme, uz svakodnevnu umjerenu, pravilno doziranu fizičku aktivnost unaprijediće zdravlje svakoga. Promjena načina ishrane u proljeće je veoma korisna za zdravlje jer u ishranu uvodimo sezonsko povrće i voće bogato mineralim i vitaminim potrebnim za optimalno funkcionisanje organizma.

Za dobar početak dana treba popiti šolju biljnog čaja umjesto kave, uzeti nekoliko kašika muslija sa jogurtom ili parče integralnog hljeba sa malo posnog sira ili kašikicom meda. Ako je radni dan dug, i ručak je tek u kasnim popodnevnim satima, obavezno treba uvesti jednu do dvije manje užine na poslu: voće, salata ili sendvič sa tunjevinom i salatom mogu biti dobar izbor.

Ručak je najbolje početi supom od povrća, a uz povrće servirati ribu ili piletinu na žaru. Večera mora da bude lagana, najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. To može da bude šolja jogurta, činija salate ili barenog povrća sa malo ulja.

Raznovrsna ishrana sa obiljem svježeg povrća i voća je prvi korak u proljetnom čišćenju organizma, a neophodno je da se obrati pažnja i na odgovarajući unos vode, prije svega biljnih čajeva. Alkohol, bezalkoholna gazirana pića i kava se ne preporučuju.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.