Kako pozitivnim afirmacijama uvećati samopouzdanje?

by | 15 Aprila, 2022
Kako pozitivnim afirmacijama uvecati samopouzdanje

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje kako pozitivnim afirmacijama uvećati samopouzdanje?

Afirmacije su pozitivne, potvrdne rečenice, koje nam mogu pomoći da usvojimo pozitivniju sliku o sebi, uvećamo samopouzdanje i usvojimo nova, osnažujuća uvjerenja. Afirmacije je “popularizovao”, još u 19. vijeku, francuski farmaceut i psiholog, Émile Coué, autor knjige “Self Mastery Trough Conscius Autosuggestion”, u svojoj metodi psihoterapije “optimistična autosugestija”. Njegova najpoznatija afirmacija je: “Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem!”

Moć pozitivnog razmišljanja

Emile je u svom radu kao farmaceut otkrio da je moć pozitivnog razmišljanja bila jedan od važnih faktora uspješnijeg djelovanja medikamentozne terapije, te je bio poznat po tome što je davao kupcima u apoteci papiriće sa pozitivnim izjavama.

pozitivne afirmacije

Binti Malu via Pexels

Izgovaranje afirmacija i moć autosugestije i pozitivnog razmišljanja, nakon Emile-a Coue-a kasnije su popularizovali i Napoleon Hill, u svojoj knjizi “Misli i obogati se”, Norman Vincent Paul (“Moć pozitivnog razmišljanja”), Louise Hay, kao i drugi popularni autori koji su podučavali o Zakonu Privlačenja, a danas se mnogo o moći pozitivnog razmišljanja i pozitivnog dijaloga o sebi govori i u okviru pozitivne psihologije i emocionalne inteligencije.

Kako pozitivnim afirmacijama uvećati samopouzdanje?

Ne možemo imati pozitivnu sliku o sebi i vjerovati u sebe (izgraditi samopouzdanje), ako kontinuirano sebe kritikujemo i vodimo negativan unutrašnji dijalog o sebi. Ako kontinuirano sebe obeshrabrujemo, očekujemo da će se desiti nešto loše, sumnjamo u sebe, ili kritikujemo sebe, to nam može jako narušiti samopouzdanje i osjećaj sopstvene vrijednosti, kao i sabotirati naš uspjeh.

Pročitajte i… Šta je life coach i kako vam rad s njim može pomoći?

To ne znači da ne trebamo sagledati moguće prepreke na potu do našeg cilja ili objektivno procijeniti naše sposobnosti i resurse koje imamo na raspolaganju, no svakako trebamo sami sebi biti najveća podrška, jer ako kontinuirano sebi ponavljamo kako nešto ne možemo, kako nešto nećemo moći postići, ili kako je nešto za nas nemoguće, nećemo imati motivaciju da ulažemo trud, napor, novac i vrijeme u ono sto želimo ostvariti, što će dugoročno rezultirati time da mi stvarno to nećemo ni postići (i postati samoispunjavajuće proročanstvo).

“Ako sebe ubijedite da možete nešto učiniti, imajući u vidu da je to moguće, vi ćete to i učiniti, bez obzira koliko teško to može biti. Ako, naprotiv, umišljate kako je za vas nemoguće postići i najlakšu stvar na svijetu, to će onda postati za vas nepremostiva planina.” Emile Coue.

Šta su pozitivne afirmacije?

Praktikovanje pozitivnih afirmacija i pozitivno razmišljanje nije (i ne bi trebalo biti) gledanje na svijet kroz ‘ružičaste naočare’, ili ignorisanje problema ili mogućih prepreka. Praktikovanje pozitivnih afirmacija i pozitivno razmišljanje je alat za rad na sebi, kroz moć autosugestije i optimističnog i pozitivnog pogleda na svijet oko nas (fokusiramo se umjesto primarno na problem, na moguća rješenja problema i savladavanje prepreka).

pozitiva, sreća

Ava Motive via Pexels

Pozitivne afirmacije služe nam da utreniramo svoj um da vodimo pozitivniji dijalog o sebi, da o sebi mislimo i govorimo pozitivnije, da usvojimo nove i bolje navike, uvjerenja i obrasce razmišljanja, kao i da brže postanemo osoba koja želimo biti.

Pročitajte i… Kako uvećati samopouzdanje?

Kao što glumci ponavljanjem dijaloga svojih junaka, uz odgovarajući govor tijela vremenom se poistovijete sa ulogom koju trebaju da glume, tako i mi možemo sa autosugestijom, odnosno pozitivnom afirmacijama, koje izgovaramo uz odgovarajući govor tijela (na primjer, glasno i samouvjereno, sa ispravnim držanjem – ako praktkujemo afirmacije za samopouzdanje), možemo vremenom da promijenimo sebe i postanemo osoba kakva želimo da budemo.

Pozitivne afirmacije nisu “instant alat” za rad na sebi

Trebamo imati na umu da pozitivne afirmacije nisu “instant alat” za rad na sebi – trebamo ih ponavljati svakoga dana, više puta na dan (Emile Coue je nekim svojim pacijentima preporučivao da izgovaraju afirmacije i do 200 puta dnevno!), te da ih trebamo izgovarati sa uvjerenošću, da bi zaista djelovale.

Takođe, moramo imati na umu da su sve na se misli i riječi koje izgovaramo tokom dana – “afirmacije”. Ako tokom dana kontinuirano razmišljamo o sebi negativno, nekoliko izgovorenih pozitivnih afirmacija ujutro o tome kako smo vrijedni uspjeha, da nešto možemo postići ili da vjerujemo u sebe, neće nam mnogo vrijediti.

Važno je da osvijestimo naše misli dijalog koji vodimo o sebi (u tome nam može pomoći pisanje dnevnika, meditacija i mindfulness), kao i da budemo konzistentni u korištenju pozitivnih afirmacija. Mi sebe slušamo svakog budnog trenutka, te su stoga riječi i misli koje (o) sebi mislimo i izgovaramo jako važne. Razmislite na trenutak kakvu vrstu autosugestije vi praktikujete svakoga dana.


Autorka teksta je Danijela Jokić Vaislay. Danijela je od ranog djetinjstva imala interes za psihologiju i lični rast i razvoj, a nakon što su joj yoga i spiritualna učenja pomogla u ličnoj transformaciji u ranim dvadesetim, osjetila je želju da svoja znanja i iskustva podijeli i sa drugim ljudima. Danijela je tokom studija pokrenula blog o vegetarijanstvu, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih blogova ovog nichea na Balkanu. Nakon završenog studija žurnalistike, Danijela se preselila u Delhi sa svojim mužem Indijcem, gdje je dvije godine radila kao online freelance pisac na temu vegetarijanstva i zdravog životnog stila i završila edukaciju za Life Coacha – njen posao iz snova. Kao life coach, Danijela pomaže ženama da promijene i pojednostave svoje život, redukuju stres, te ojačaju osjećaj sopstvene vrijednosti, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Svoja iskustva u radu sa ženama internacionalno objedinila je u knjizi “Ja Vrijedim”, koja je objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom Self Worth.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

tampatra / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.