4 vježbe za čvrste i istaknute trbušne mišiće

by | 11 Januara, 2024

Muški i ženski mišići ne razlikuju se značajno, ali žene češće imaju širu zdjelicu i širi struk. To može otežati dobivanje ravnih, čvrstih trbušnih mišića, ali vidljivi trbušni mišići nisu nemogući

Mnogi se kad krenu s trbušnjacima, obeshrabre, jer nikako da postignu izgled definisanih trbušnih mišića. Razlog je jednostavan, dok ne istopite masne naslage s trbušne stijenke možete zaboraviti na definisane trbušne mišiće. Zato osim trbušnjaka koje donosimo u nastavku, paralelno vodite računa i o svojoj prehrani, jer trbušni mišići se rade u kuhinji.

Pružanje jedne noge

Lezite na pod s rukama ispruženima uz tijelo. Podignite glavu i ramena, a ruke i noge trebaju biti pod uglom od 45 stepeni. Gornji dio tijela cijelo vrijeme držite podignutim, desno koljeno privucite prema prsima, desnom rukom uhvatite nogu iznad skočnog zgloba, dok je dlan lijeve ruke na koljenu. Zamijenite stranu i ponovite vježbu osam do deset puta svakom nogom.

Trbušnjaci s podignutim nogama

Lezite ravno na leđa i podignite noge, savijte koljena kako bi formirali ugao od 90 stepeni. Ruke stavite iza glave i polako započnite s izvođenjem trbušnjaka, podižući gornji dio tijela prema koljenima. Ne zaboravite na to da vam leđa trebaju biti ravna, da podignete bradu i lopatice od poda svakog puta.

Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi.

Jackknife sklekovi

Možete ih napraviti koristeći loptu za vježbanje. Postavite ruke na nju, u širini ramena i napravite sklek. Noge neka budu na podu, raširene u ravnini s kukovima. Također, možete ih napraviti i bez ikakve opreme. U tom slučaju ruke stavite na pod i raširite ih u širinu ramena, noge raširite u širinu kukova i dobijte oblik slova A. Izvedite sklek spuštajući se prema podu i savijajući ruke u laktovima.

Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi

Biciklistički trbušnjaci

Lezite na pod, noge podignite i postavite pod uglom od 90 stepeni, dok su ruke iza glave. Ramena držite visoko, a donji dio leđa stisnut uz prostirku. Noge gurajte naprijed-nazad, u pokretima kao za vožnju bicikla.

Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi.

4 najbolje vježbe za ravan stomak i u pedesetim

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.