Biti prisutan je najkraći put do sreće

by | 20 Januara, 2012
Istraživanja su pokazala ono što ljubitelji meditacije, joge i thai chija već odavno znaju. Sreća je u sadašnjem trenutku, a onaj ko se može skoncentrisati na aktivnost koju trenutno obavlja sretniji je od onoga ko mašta o boljim vremenima ili prošlosti
Teško vam je u sadašnjem trenutku pa sanjarite o boljim vremenima, bježite u prošlost ili na tropska ostrva gdje biste konačno napisali knjigu, razriješili ljubavnu dilemu i riješili se stresa? Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Science, eskapizam nije rješenje jer biste zasigurno bili puno sretniji da se skoncentrišete na posao koji trenutno obavljate, ma koliko neinspirativan bio, nego da maštate o nerealnim događajima.
 
Naime, Matthew Killingworth i Daniel Gilbert s američkog Univerziteta Cambridge za potrebe istraživanja osmislili su posebnu iPhone aplikaciju ‘Track your Happiness’, a 2.250 ispitanika je u bilo koje doba dana moralo da odgovori na pitanja – kako se trenutno osjećaju, šta rade te razmišljaju li o nečemu drugom, a ne o onome što upravo rade. Ako je zadnji odgovor bio potvrdan, morali su još precizirati razmišljaju li o nečemu s pozitivnim, negativnim ili neutralnim predznakom.
 
Rezultati su pokazali da 47% ispitanika mislima nije bilo prisutno u aktivnosti koju trenutno obavljaju te da im je razina sreće bila prilično niska. Izuzetak je, naravno, vođenje ljubavi. Ali, najviše čudi podatak da čak i oni koji su maštali o pozitivnim događajima u budućnosti nisu bili nužno sretniji, što se vjerovatno može objasniti time što ih nezadovoljavajuće stanje tjera da pronalaze neka druga rješenja.
 
Iako je šaranje mislima kroz prošlost, budućnost, sposobnost apstraktnog mišljenja te sposobnost razmatranja događaja koji se još nisu dogodili od velike važnosti za evoluciju čovjeka, čini se da ono ima emocionalnu cijenu. Osim, naravno, ako znatiželjan i nemiran duh ne izvuče neke dobrobiti od meditacije. Ommm…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.