Čajevi uz koje ćete lakše pobijediti sezonske bolesti

by | 19 Novembra, 2012
Izbor biljaka koje podstiču djelovanje imunološkog sistema nije jednostavan, a najviše potvrda kroz istraživanja postoje za ehinaceu ili za biljke koje pripadaju njenoj grupi. Važno je da primjena počne kod pojave prvih simptoma, čime se izbjegava nepotrebno aktiviranje imunološkog sistema.
Osobe koje imaju poremećaj normalne funkcije imuniteta ne treba da koriste navedene biljke ili bar ne prije konsultacije sa svojim doktorom/doktoricom, savjetuju stručne osobe.
 
 
Vukosava Stevanović iz Farmaceutskog jezgra kaže da terapiju treba uzimati prema problemima koji prate prehladu. Primjera radi, za temperaturu treba koristiti biljke koje pospješuju znojenje, za sluznicu nosa inhalacije eukaliptus i mentu, a za grlo neki od preparata za umirivanje nadražene sluznice usta i ždrijela. Pripremljeni čajevi od pojedinačnih biljaka ili smješa koriste se za ispiranje grgljanjem, ali se mogu piti i u malim gutljajima, češće tokom dana.
 
Korijen i herba ehinaceae
Ovaj čaj redukuje simptome i skraćuje vrijeme trajanja prehlade. Povoljni efekti se postižu ako se ehinacea koristi nakon pojave prvih simptoma i to u obliku kapi, svaka dva sata po tri do pet mililitara.
 
Sibirski ženšen
To je biljka koja stimuliše aktivnost imunih ćelija. Pomaže dejstvo antibiotika u terapiji akutnog bronhitisa.
 
Cvijet zove
Smanjuje bronhijalnu sekreciju i koristi se u ublažavanju simptoma prehlade. Podstiče znojenje i izlučivanje mokraće. Često se koristi zajedno sa lipom. Redukuje sekreciju. U komercijalnim preparatima se kombinuje sa ehinaceom i propolisom.
 
Cvijet lipe
Podstiče znojenje i izlučivanje mokraće, upotrebljava se u prehladi i kod kašlja izazvanog prehladom.
 
Korijen bijelog sleza
Ublažava lokalnu iritaciju i koristi se kod iritirane sluzokože usta, grla i želuca, kao i za umirenje suhog kašlja.
 
List bijelog sljeza
Takođe ublažava lokalnu iritaciju, pa se koisti kod iritirane sluzokože usta i grla koja uzrokuje suhi kašalj.
 
Plod borovnice
Koristi se u lokalnoj terapiji upale sluzokože grla i usta.