Objašnjen uzrok ružnih snova

by | 20 Jula, 2011
Zbog stresa nam stradava imunološki sistem, remeti se rad hormona, napinju mišići i generalno iscrpljuje organizam, što zna rezultirati nizom bolesti. Što se tiče mozga, hronični stres zna izazvati gubitak memorije i pojavu noćnih mora.
‘Um koji je preplavljen tjeskobnim mislima koje ne umije da procesuira, pomoć nalazi u noćnim morama. One mogu da budu dobar način da se prebrode stresni događaji koji tako postaju manja prijetnja,’ objašnjava dr. Barry Krakow, direktor instituta Maimonides Sleep Arts and Sciences u New Mexicu, SAD. 
 
Dodaje da na snove treba gledati kao na besplatnu psihoterapiju. U njima možemo naći moguće uzroke naše nervoze te sugestije kako ih savladati. Ako ste tokom sna uplašeni ili posramljeni, razmislite zašto. Zatim se pitajte šta vam uzrokuje iste osjećaje u stvarnosti. Na primjer, možda ćete shvatiti da ste rekli ili uradili nešto sramotno na poslu ili morate da se izvinite nekome ili morate biti pažljiviji u budućnosti. 
 
Ukoliko vam noćne more ometaju normalan san, javljaju se gotovo svaku noć ili su veoma uznemiravajuće, trebate da potražite pomoć psihologa ili psihijatra koji će vam pomoći da sredite misli, kaže dr. Krakow.
 
 
Izvor: net.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.