Ojačajte imunitet meditacijom

by | 5 Marta, 2012
Osim provjerenim načinima podizanja imuniteta, koji uključuju odgovarajuću prehranu, suplemente i fizičku aktivnost, odbrambene snage organizma mogu se jačati i meditacijom
Fokusiranost uma, u bilo kojoj životnoj sferi, olakšava postizanje cilja. To se odnosi i na zdravlje, u cilju izlječenja od bolesti. Upravo zbog toga se meditacija oduvijek smatrala djelotvornim sredstvom samoizlječenja, što je i naučno dokazano. Dakle, ako meditacija može da poveća šanse za ozdravljenje od teških bolesti (kao što su rak i autoimune bolesti), onda sigurno može biti djelotvorna i u jačanju imuniteta, što je najbolja prevencija svih bolesti. Predlažemo pet tema na koje se možete skoncentrisati tokom meditacije, a koje će, ukoliko ih redovno praktikujete, povisiti stepen relaksiranosti i samopouzdanja, a time i povećati snagu odbrambenog sistema.
 
1 Povratak prirodi
Zamislite da ležite na mekom, toplom tlu. Obasjava vas sunčeva svjetlost, zrak je svjež i miriše na travu i cvijeće, a leptirovi lete oko vas. Jasno čujete cvrkut ptica, a ne buku automobila s puta. Pogledom obuhvatate okolinu i shvatate da se nalazite na brežuljku, iznad svih nevolja i strahota današnjeg svijeta što vam omogućava da se potpuno opustite. Kud god pogledali, prostiru se nepregledna zelena polja, šume i njive s vlatima žitarica koja se povijaju na povjetarcu. Čini vam se da nikada niste vidjeli takvo zelenilo niti osjetili takav mir. Upravo ova duboka zelena boja ima iscjeliteljsku, regenerativnu moć. Gotovo da je možete osjetiti u svakom dijelu tijela. Zadržite se u tom opuštajućem stanju, uživajte u trenutku, a onda se vratite u svakodnevnicu i pokušajte još neko vrijeme sačuvate efekat zelenog.
 
2 Unutrašnje čišćenje
Zamislite sebe kao šuplju stabljiku bambusa koja se nalazi ispod slapa ljekovite vode. Zamislite da ta voda ulazi kroz gornji otvor stabljike i da je ispire cijelom dužinom. Ova voda odnosi sve nečistoće, bolesti, bol, sumnje, stid, autodestruktivne porive i ostavlja bambus potpuno pročišćen, zdrav i cijeli. Uživajte u osjećaju svježine i čistoće koji izaziva ova vizualizacija, i polako se vratite u svakodnevicu, noseći sa sobom osjećaj osvježenja koji ste upravo postigli.
 
3 Iscjeliteljska energija 
Zamislite da sjedite na tronu velikog duhovnog iscjelitelja. Potom zamislite da vam se na vrhu glave pojavljuje otvor i da iscjelitelj ulijeva u njega zlatnu tečnost – eliksir života.Vizualizujte da se zlatna tečnost slijeva u mozak i prolazi kroz sve njegove ćelije, te da zatim nastavlja tok kroz grlo u grudi, gdje cirkuliše oko srca i pluća prodirući u svaku njihovu ćeliju. Zatim zlatna tečnost prodire u želudac i cirkuliše oko jetre, slezene, gušterače, žuči, želuca, bubrega, mjehura i debelog crijeva. Pokušajte da osjetite slijevanje tečnosti u karlicu i reproduktivne organe, a nakon toga i u noge i ruke. Poenta ovog rituala je da zamislite ulijevanje zlatne tekućine u svaku ćeliju svog tijela i tako stvorite osjećaj da su sve one obnovljene i zdrave. Zadržite na trenutak ovaj osjećaj obnovljenosti i smirenosti koji je izazvao eliksir, a onda se polako vratite u realnost i održite to stanje regeneracije.
 
4 Bijela svjetlost
Vizualizujte kosti desnog stopala, potom kosti desne potkoljenice i, na kraju, kosti desne natkoljenice i kuka. Sada ponovite isti proces na lijevoj nozi, potom zamislite pubičnu kost, krsnu kost (sacrum), kao i pršljenove, od trtične kosti do baze mozga. Nastavite vizualizovati ključnu kost i lopatice, kosti vaše desne ruke i šake, a potom i kosti lijeve ruke i šake. Proces završite vizualizacijom svih 66 kostiju glave. Sada zamislite sve kosti u svom tijelu. Skoncentrišite se na disanje i, dok uzimate vazduh, zamislite da uvlačite svijetlost boje bijelog zlata u samu srž kostiju stopala, nogu, kičme, rebara, grudne kosti, kostiju ruku i glave. Dok ispuštate vazduh, zamislite da isijavate tu svjetlost kroz sve kosti svog tijela, počevši od stopala. Nastavite ritmično disati sve dok ne osjetite da vam se cijelo tijelo ispunilo svjetlošću. Osjetite duboku energiju koja cirkuliše vašim kostima i zadržite taj osjećaj još neko vrijeme nakon laganog povratka u prijašnje stanje.
 
5 Sirova snaga
Zamislite sebe na olimpijskoj stazi, spremne da započnete trku na 400 m. Analizirajte svoje tijelo – koliko su vam razvijeni mišići i u kojoj mjeri se osjećate i izgledate vitalno i snažno. Zamislite start trke i sebe kako trčite velikom brzinom s osjećajem lakoće. Svaki korak koji učinite stvara nedostižnu distancu između vas i ostalih trkača, zbog čega vi stižete na cilj puno prije svih. Pri svakom koraku, zamislite lakoću s kojom se uzdižete u vazduh i brzinu kojom trčite – poput superbića koje ima nadljudsku snagu i moć. Ako ste vrlo osjetljivi, u tom trenutku trebali bi da osjetite stvarno grčenje i opuštanje nožnih mišića, što se događa tokom realnog trčanja. Uživajte u stvorenom osjećaju uzbuđenja zbog brzine i pokreta, kao i u sreći zbog pobjede, a potom se, tempom koji vam odgovara, vratite u sadašnji trenutak, zadržavajući postignuti osjećaj.
 
 
Tekst: Nataša Ćovin Foto: Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.