Više prijatelja, manje kilograma

by | 15 Septembra, 2011
Zar je ključ vitkosti tako jednostavan? Važno je samo više vremena provoditi u društvu? Čini se da su znanstvenici pronašli vezu između društvenosti i dobre linije.
U studiji objavljenoj Cell Metabolism, stoji da miševi koji žive okruženi većim, živahnijim društvom, gube više masnog tkiva nego miševi koji žive u standardnim laboratorijskim uvjetima u kojima je veća usamljenost. 
 
Ključ je, čini se, u ‘smeđem masnom tkivu’. Za razliku od nepoželjnog bijelog sala, koji se obično nakuplja u sredini tijela, smeđe salo sadrži tamnije mitohondrije koji umjesto da nakupljaju brže sagorijevaju energiju. Njegova glavna uloga je reguliranje tjelesne topline. Nažalost, ljudi su rođeni sa znatnim depozitom smeđeg sala, no ove zalihe s vremenom su sve manje. Ipak, oni koji imaju veći broj smeđih masnih stanica uspješnije održavaju vitkiju liniju. 
 
Živahnije okruženje – manje kilograma
Tijekom istraživanja, Lei Cao i njegov tim sa Sveučilišta Ohio State, postavili su miševe u uzbudljivo društveno okruženje – kavez u kojem se nalazilo 15 do 20 životinja, kotači koji se okreću, igračke, tuneli i labirint. Ove životinje su s vremenom dobile više smeđeg i izgubile dobar dio bijelog sala nataloženog oko trbuha. A kad su ih hranili visokomasnom prehranom dobili su manje suvišnih kilograma nego miševi u standardnim kavezima. 
 
Istraživači misle da postoji veza između stresnijeg životnog okruženja u živahnijoj okolini i gubitka nepoželjnog masnog tkiva. 
 
‘Naši rezultati pokazuju da određena razina aktivnosti simpatičkog živčanog sustava koji je odgovoran za stresne reakcije, potiče bijelo salo da se ponaša sličnije smeđem,’ rekao je dr. Matthew During, profesor molekularne virologije, imunologije i medicinske genetike na Sveučilištu Ohio State. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.