Wellness trendovi za 2022!

by | 10 Marta, 2022
wellness trendovi za 2022.

Wellness trendovi za 2022. donose novitete i preporuke u vezi sa zdravljem, ishranom i fitnessom. Ako ih dosad niste primjenjivali, možda biste mogli da ih isprobate!

Procijenjeno je da je svjetska industrija zdravlja i fitnessa dostigla vrijednost od 2,8 milijardi (da, to je broj s 12 nula!), pa vjerujemo da vas neće začuditi kad kažemo da su ishrana na bazi biljaka i meditacija postali mainstream. Ali šta je to novo što ćemo isprobavati u 2022. godini? Ovo je naše predviđanje…

Wellness trendovi za 2022.

Zdravlje

Zdravlje je u centru pažnje više nego ikad u istoriji čovječanstva. Poradite na njemu zahvaljujući ovim trendovima…

Večernji ritual

Možda vam priprema za spavanje zvuči kao nešto što je namijenjeno samo bebama, ali tokom 2022. godine često ćete od stručnjaka čuti savjet da trebate osmisliti svoj večernji ritual. Važno je što i kad ćete jesti, kad ćete isključiti mobilni telefon, računar i TV, a poželjno je da uvedete i umirujuću praksu, poput meditacije, lagane joge, pisanja dnevnika ili čitanja knjige. Wellness trendovi za 2022. vas potiču da mislite i na sebe.

Osjećaj iz stomaka

Vjerovatno znate da je i te kako korisno da vam se u frižideru uvijek nađu kiseli kupus i kefir te da je poželjno raditi fermentisani kruh, s divljim kvascima – jer sve je to hrana koja će obogatiti raznovrsnost i količinu korisnih mikroorganizma u vašim crijevima. A zdrava crijeva direktno utiču i na opšte zdravlje, kao i na dobar imunitet. Međutim, ove godine u fokusu interesa biće i veza između našeg probavnog sistema i našeg mozga. Unaprijed se radujemo novim saznanjima.

Ciklus u harmoniji

Odnos prema vlastitom tijelu i menstrualnom ciklusu umnogome se promijenio otkako smo samo pili lijekove protiv bolova ili stiskali zube. Sad se trudimo optimizovati prirodni ciklus tako što vježbamo u skladu s ciklusom, hranimo se u skladu s njim, a znamo i za štetan uticaj mikroplastike na naše hormone. Dalje, svjesni smo i negativnog ekološkog uticaja koji ima naša menstruacija, pa sve češće uporabu uložaka zamjenjujemo menstrualnom čašicom.

menstrualna čašica

Nataliya Vaitkevich via Pexels

Wellness na radnom mjestu

Istraživanja su pokazala da smo tokom prethodne godine bili napetiji i pod većim stresom na poslu nego ikada dosad. Srećom, mnogi od nas imali su priliku da rade od kuće, kad im je to odgovaralo, a naprednije kompanije počele su odobravati zaposlenima i slobodne dane, kad god su im bili potrebni, kako bi se brinuli o svom mentalnom zdravlju i vratili se u ravnotežu.

Self-Care

Ovo je teško prevodiva riječ koja će se, uz mindfulness, sve češće spominjati i u 2022. godini jer će nam naše mentalno zdravlje i dalje biti prioritet. Na primjer, pretraga ključnih riječi “kako meditirati” tokom prethodne godine skočila je za čak 385 %, a porasla je i popularnost aplikacija za meditaciju, poput Calm ili Headspace.

Novi koncept putovanja

Umjesto da putujemo na različite geografske dužine i širine, sve češće se opredjeljujemo za lokacije u svojoj zemlji, a u fokusu turista jesu zdrava hrana, sportovi na otvorenom, seoska ponuda i planinarenje.

Fitness

Jeste li pripremili opremu? Krećemo, novi fitness trendovi nas čekaju…

Pod uticajem

The Body Coach, odnosno Joe Wicks, influenser i osnivač fitness aplikacije, prema nekim procjenama tokom prethodne godine zaradio je oko 40 miliona dolara, a on, definitivno, nije jedini koji je profitirao od činjenice da su mnogi od nas, od početka pandemije, počeli vježbati kod kuće. Sve u svemu, predviđa se da će globalno virtualno fitness tržište do 2027. godine porasti za dodatnih 33 posto.

Trenirajte i pratite

Jeste li uspjeli preći zadati broj koraka, popiti optimalnu količinu vode i kvalitetno se naspavati? Otkako su postali pristupačniji, fitness narukvice i satovi sasvim su uobičajeni, skoro kao patike ili trenerka. Imate li i vi jedan takav sat na ruci, upravo sada?

Trbušnjaci na pauzi za ručak

Davno su prošla vremena kad smo pauzu za ručak koristili – stvarno za ručak. Online fitness servisi objavili su informaciju da je termin u 12 sati postao jedan od popularnijih. Otkako su mnoga radna mjesta postala fleksibilnija po pitanju radnog vremena i rada od kuće (vs. iz kancelarije), sve više nas vrijeme kad bi inače bila pauza za ručak koristi za plankove, trbušnjake i “mrtva dizanja”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alice Girard (@alicegirardyoga)

Izađite napolje

Hodanje i vožnja bicikla do posla sve su popularniji otkako su mnogi od nas uvidjeli da je to najjednostavniji način da spojimo ugodno s korisnim, tj. da se rekreiramo, provedemo vrijeme na otvorenom i ujedno stignemo do posla bez korištenja motornih vozila koja zagađuju planet. Dakle, wellness trendovi za 2022. predviđaju veću gužvu i na planinarskim stazama i u gradskim parkovima.

Hibridno vježbanje

Fanovi fitnessa kombinuju vježbanje u teretanama s virtualnim satovima i tako dobivaju najbolje iz oba svijeta: live savjete i korekcije instruktora u teretani plus mogućnost da vježbaju kad god im odgovara u svojoj dnevnoj sobi.

Mentalni fitness

Izgled više nije najjači motiv da se bavimo nekim oblikom rekreacije, već je fizička aktivnost postala način kako da se “izduvamo” i povratimo mentalnu ravnotežu u ovom vrlo stresnom svijetu.

Ishrana

Wellness trendovi za 2022. donose eksperimentisanje u kuhinji kao imperativ. Evo što morate probati.

Viralni recepti

Nemoguće je da niste probali kremastu feta pastu ili trik s tortiljom – trendove s TikToka koji su obišli svijet. Na ovoj društvenoj mreži pronaći ćete više od 22 miliona rezultata pod hashtagom #recipes. Dakle, ako vam odgovaraju kratki i jednostavni videorecepti, evo mjesta gdje ćete ih pronaći.

Zdravstveni benefiti gljiva

Nisu korisne samo za savršen rižoto! Gljive (ali samo medicinske, koje imaju svojstvo apoptoze – programirane ćelijske smrti) optimizuju imunitet, mentalne funkcije i ublažavaju upalne procese time što uklanjaju nepoželjne ćelije iz našeg organizma. Očekujte da ćete u sastavu sve većeg broja zdravih proizvoda vidjeti gljive, uključujući čak i – kafu.

Uzgojite sami povrće

Pandemija je dovela do još jedne zanimljive pojave – povratka baštama. Sve više nas je, otkako rjeđe izlazimo i izbjegavamo velika okupljanja, pronašlo utjehu u uzgoju povrća i začinskog bilja. Osim bašte, u obzir dolaze, naravno, i terase, ali i uzgoj “mini bašte” s mikrobiljem i klicama, za što vam je dovoljna jedna posuda. Probajte. Ujedno opušta, podstiče pozitivan pogled na svijet i obogaćuje vašu ishranu.

Povrće ishrana

Polina Tankilevitch via Pexels

Mali kuhari

Sušta suprotnost slici nekadašnjeg djeteta koje ne želi pojesti špinat (ili bilo koje drugo povrće), mališani su danas već u ranoj dobi zabrinuti za ekologiju i dugovječnost naše planete, pa se mnogi i samostalno opredjeljuju za biljnu ishranu. Tako je jedno istraživanje britanskog magazina BBC Good Food otkrilo da se osam posto djece hrani isključivo biljnom hranom, dok bi u grupi preostale djece čak njih 15 % voljelo prijeći na vegansku ishranu. Takođe, 73 % djece je izjavilo da želi da provodi više vremena u kuhinji isprobavajući nove namirnice.

Mlijeko od žitarica

Od sojinog pa do bademovog i onog od graška – različite varijacije biljnih mlijeka sve su popularnije, a sad su posebno u fokusu mlijeka od žitarica, na primjer zobeno ili rižino. Koje je vaš favorit?

Umjesto FOMO – NOLO

Nekadašnju čuvenu skraćenicu za fear of missing out (strah od propuštanja), zamijenila je NOLO, koja dolazi od NO or LOW alcoholic beverages. Dokaz: 6,5 miliona ljudi učestvovalo je u inicijativi #dryjanuary 2021. godine, što je dosad rekordni broj. Očekujte da ćete uskoro i na menijima u kafićima ugledati kombuchu, slushyje i moktele (bezalkoholne koktele).

Tekst originalno objavljen na lepotaizdravlje.rs

ljepotaizdravlje.ba

Daria Shvetsova via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.