Za bolji san napravite ove vježbe istezanja prije spavanja

by | 26 Marta, 2024

Ako ne možete zaspati navečer i preopterećeni ste problemima, isprobajte vježbe koje pobjeđuju nesanicu i stres

Da li ste znali da je nesanica usko povezana sa prekomjernom težinom? A riječ je o glavnim  problemima s kojima se većina ljudi danas suočava. Ako imate problem sa spavanjem, a želite da smršate – prvo riješite prvi problem. A u tome će vam pomoći japanske vežbe koje su se odlično pokazale u slučaju povišenog stresa i nesanice.

Kvalitetan san može uticati na gubitak težine. Stoga je pristup jogi koji predlažu japanski stručnjaci idealan. Praktikovanje kratkih sesija opuštajuće joge i disanja prije spavanja pomaže vam da zaspite tako što opušta tijelo i oslobađa nakupljenu napetost.

Prije nego što isprobate ove tehnike, važno je razumjeti da naš autonomni nervni sistem ima dvije komponente: jedna aktivira tijelo, a druga izaziva opuštanje. Vježbe treba izvoditi u slabo osvjetljenom okruženju. Možete pustiti i neku opuštajuću muziku.

Poza kornjača

Ovaj poseban položaj funkcioniše tako što olabavi zglob kuka i podstiče bolju cirkulaciju krvi u karlici. Odvojite vrijeme da opustite leđa i lumbalni dio. Gurnite obje ruke ispod listova i oko stopala sa strane. Dok udišete, izdužite kičmu, a dok izdišete, nagnite se naprijed.

Položaj polu petlja

Zauzmite sjedeći položaj i ispružite jednu nogu. Savijte drugu nogu i stavite je na ispruženu nogu. Obavezno držite leđa uspravno. Lagano nagnite torzo naprijed, pazeći da jedno koljeno ostane preko drugog. Koristite laktove da poduprete svoje tijelo na podu.

Vježba skeniranje tijela

Ovaj pristup, naziva se skeniranje tijela. To podrazumijeva da postanete svjesni svog tela. Da biste to mogli da uradite, slijedite sljedeće korake:

  • Lezite na leđa, ispružite noge i ruke i zatvorite oči.
  • Pomjerite vrat i osjetite njegovu težinu. Zatim opustite glavu u sredini i otpustite napetost lica.
  • Opustite očne jabučice i mišiće lica i grudi.
  • Opustite stomak i karlicu.
  • Opustite gluteus i noge.
  • Sa svakim izdahom otpustite napetost i osjetite kako tonete u krevet.
  • Dišite lagano kroz cijelo tijelo.

Kako da izaberete pravu loptu za pilates?

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.