Vježbanje u toku menstrualnog ciklusa: Da ili ne?

by | 15 Marta, 2023

Menstruacija je normalan fiziološki proces, a ne manifestacija bolesti

Ipak, uoči kritičnih dana često osjećamo se loše: postoje bolovi u stomaku, u donjem dijelu leđa i nogama, zabrinute smo zbog umora, mučnine, probavnih smetnji

Tokom ovog perioda, tijelo trpi niz promjena koje utiču na zdravlje. Metabolizam se usporava, temperatura tijela padne na nekoliko stepeni, a znojenje se nasuprot tome, povećava. Pored toga, smanjen sadržaj hemoglobina u krvi i tkiva sakupljaju višak tečnosti.

Ali, da li su ove promjene razlog da otkažete trening? Većina ginekologa se slažu da umjereno vježbanje može da poboljša stanje zdravlja žena u kritičnim danima.

Naravno, nije potrebno da idete u teretanu kad jedva ustajete iz kreveta. Na neki način, ciklus je stres za tijelo, tako da neke vrste opterećenja treba izbjegavati.

Tri vježbe koje bi trebali raditi kod kuće cijele zime kako bi (p)ostali fit do proljeća

Izbjegavajte sve vježbe sa tegovima, jer svako opterećenje nije dobro tokom ciklusa, a također je neophodno da se smanji broj setova i ponavljanja dok obavljate druge vježbe, kao i njihov intenzitet.

Slušajte svoje tijelo tokom vježbanja. Slabost, vrtoglavica, mučnina, drhtanje u udovima i znojenje ukazuju da treba prestati sa treningom. Tokom ciklusa možete da hodate, šetate, trenirate jogu, pilates, trčite ili plivate.

Trening od pola sata će biti dovoljan da osjetite olakšanje i da se otarasite bola i oticanja. Endorfin, koji se proizvodi u tijelu tokom vježbanja, poboljšaće vaše raspoloženje, energiju i povratak performansa.

Na kraju, najvažnije pravilo tokom dana ciklusa je da idite u teretanu, bazen ili na stadion samo ako zaista želite da uradite ovo. Vježbe koje su iznuđene neefikasne su i mogu dovesti do povreda.

Najbolji pilates trening ako imate samo 15 minuta vremena za vježbanje

Zdravlje treba uvijek biti za vas na prvom mjestu i ništa se neće desiti ako ne trenirate nekoliko dana ili propustite trening.

 

ljepotaizdravlje.ba

g-stockstudio / iStock / Getty Images Plus